bloedsuiker diabetes

Wereld diabetes dag

Maandag 14 november was het wereld diabetes dag. Deze dag is in het leven geroepen i.v.m. de sterke toename van suikerziekte (diabetes) over de hele wereld. In Nederland zijn er 1,2 miljoen mensen met diabetes. Dat is 1 op de 14 Nederlanders. Daarnaast zijn er naar schatting ruim 1,1 miljoen Nederlanders die in het voorstadium van diabetes zitten, ook wel prediabetes genoemd. (2)
Gelukkig weten we inmiddels dat (pre) diabetes om te keren is door middel van aanpassingen in je voeding, je beweegpatroon en ook andere leefstijlfactoren zoals stress en slaap.

Afbeelding:  (Alliantie, 2022)

voeding bij diabetes

 

Als diëtist ben ik de expert op het gebied van voeding in relatie tot diabetes. Voordat ik je wat tips geef, is het handig om te weten wat voor invloed voeding heeft op diabetes.

De naam diabetes, wat in de volksmond suikerziekte wordt genoemd, verraad al een beetje dat vooral ‘’suiker’’ van invloed is op het ontstaan en het beloop van diabetes. Dat klopt, want hoe meer suikers er in ons eten en drinken zit, hoe meer de suiker in ons lichaam gaat stijgen. De suiker die we consumeren wordt via de darmen opgenomen in het bloed. Daar kunnen we meten hoe hoog je suiker is en of je misschien (pre)diabetes hebt.

Wat betekent dit voor je voeding?

Diabetes betekent niet dat je helemaal geen suiker meer mag consumeren. Al langer is er bekend dat extreme diëten niet zullen werken. Samen met jou gaan we aanpassingen maken in je voeding om anders te eten. Dit betekend dus niet perse dat je minder moet gaan eten of niets meer mag eten met suiker. Dit kan bijvoorbeeld wel betekenen dat er aanpassingen gemaakt kunnen worden in de keuzes van producten; Wat kies je bijvoorbeeld tussendoor, wat voor beleg gebruik je op je brood en hoe zijn de verhoudingen bij je avondmaaltijd?

5 tips om de bloedsuiker te laten dalen:
  • Vervang zoet beleg op brood voor hartig beleg
  • Vervang bewerkte graanproducten voor volkorenproducten
  • Kies voor hartige tussendoortjes, zoals 1 handje (ongezouten) noten, een stukje kaas, gekookt eitje of een volkoren knäckebröd met hartig beleg.
  • Kies voor dranken zonder suiker. Bij voorkeur ongezoete dranken zoals water, spa rood, thee of koffie. Als variatie kun je kiezen voor een light/ zero frisdrank.
  • Pas je verhoudingen bij de warme maaltijd aan. Door iets meer groente en vis/gevogelte/vlees/noten/eieren te nemen bij de maaltijd en iets minder pasta of rijst, gaat je bloedsuiker al dalen

Als diëtist kijk ik samen met jou welke aanpassingen er gemaakt kunnen worden zodat we het risico op diabetes kunnen beperken of diabetes om kunnen keren. Dit doen we op een manier die bij jou past zodat jij het lange tijd vol kunt houden.

Bronnen:

  1. Alliantie (16 september 2022). Interventiestudie rol van gezonde voeding bij diabetes type 2 van start. Geraadpleegd op 15 november 2022, van https://www.alliantievoeding.nl/nl/actueel/interventiestudie-rol-van-gezonde-voeding-bij-diabetes-type-2-van-start
  2. Diabetesfonds. (z.d.). Diabetes in cijfers. Geraadpleegd op 15 november 2022, van https://www.diabetesfonds.nl/over-diabetes/diabetes-in-het-algemeen/diabetes-in-cijfers